Mihail I. Mihail

Cel care a adus sportului slătinean şi oltean o contribuţie decisivă pentru afirmarea sa, colonelul MIHAIL I. MIHAIL, s-a nascut la Slatina în 16 octombrie 1890

Militar de carieră, un polisportiv înnăscut, practicând din tinereţe atletismul, fotbalul, ciclismul, luptele şi mai cu seamă sporturile de iarnă: sanie, bob, patinaj şi schi. 

A fost fondatorul Asociaţiei Sportive “Oltul”Slatina, prima unitate sportivă a oraşului, constituită în ziua de 8 octombrie 1922, afilirea fiind confirmată oficial de Federaţiunea societăţilor de sport din Romania la 14 septembrie 1923.

În perioada anilor 1923 – 1925, echipa de fotbal “Oltul” Slatina, condusă din teren de Mihail Mihail, ocupă primul loc în campionatul Olteniei, participă la turneele finale. În anul 1925 câştigă titlul de campioannă a Olteniei, Mihail Mihail fiind selecţionat în echipa reprezentativă a ROMÂNIEI. 

În anul 1924, este organizatorul meciului de fotbal din Zăvoi ( stadionul 1 mai de astăzi ) dintre echipele”Oltul”Slatina şi”Venus”Bucureşti şi al primei întâlniri internaţionale amicale dintre “Levschi”Sofia – “Oltul” Slatina. 

A fost căsătorit, 2 copii. An de an , participă cu echipajele slătinene ( 2 şi 4 persoane ) la Campionatele Naţionalede bob,echipajul de 4 celebru în istoria bobului românesc, pilotat de Mihail Mihail, coechipieri, fiind Dan Mihail-fiul său, Nicolae Mateescu, Tică Cosma, Vasile Nedelcu, Tiţă Predescu, Ernano Vişescu. 

Vechiul traseu de bob de la Sinaia , poartă intr-un loc numele “curba Mihail”.

În 1947 avea carnet de arbitru ( de fotbal ), Legitimaţia nr.415 din 1946, matricola 518. A fost membru în conducerea O.S.P.Judeţeana Olt răspunzând de fotbal. 

Colonelul MIHAIL I. MIHAIL a trecut în lumea umbrelor în 1962, la Bistriţa-Năsăud, avea 72 de ani şi era încă arbitru activ la fotbal.

Foto

Leave a Reply