Istoria Nationalei Romaniei

Echipa naţională sau, pentru oamenii de fotbal, echipa reprezentativă, echipa întâi, echipa mare, naţionala “A” sau echipa „tricolorilor” a debutat pe plan internaţional într-un meci disputat la 8 iunie 1922, la Belgrad, pe stadionul “S.K. JUGOSLAVIJA”, în prezenţa a peste 5000 de spectatori.

Este de remarcat faptul că partida de fotbal între cele două ţări a avut loc în cadrul unor ample manifestări sportive care au cuprins întreceri de atletism şi alte ramuri de sport, organizate cu prilejul împlinirii unui an de la semnarea, la 7 iunie 1921, a convenţiei de alianţă defensivă între Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor (precursorul Jugoslaviei) şi Regatul României.

Astfel, în cadrul acestor manifestări sportive, echipa naţională a ţării noastre învinge puternica formaţie a Iugoslaviei cu scorul de 2 – 1 (1 – 1), prin golurile înscrise de RONNAY (min. 41, pen.) şi GUGA (min. 61) şi câştigă şi “Cupa Regelui Alexandru I”.

Primul meci al naţionalei noastre, prima victorie!

“Tricolorii” au luat parte la marile competiţii rezervate echipelor reprezentative: campionatele mondiale, turneele de fotbal ale Jocurilor Olimpice, campionatele europene precum şi la competiţii de interes local, jocuri amicale de pregătire etc.

Până în 1978, partidele selecţionatei olimpice de fotbal au fost incluse în palmaresul şi bilanţul “Naţionalei” României.

Începând cu anul 1978, odată cu preliminariile pentru turneul de fotbal al Jocurilor Olimpice dela Moscova(1980), echipa care a reprezentat fotbalul românesc (echipa olimpică) nu s-a mai confundat cu echipa naţională.

După anul 1990, la Jocurile Olimpice participă echipele de tineret, iar palmaresul selecţionatei de tineret a României include şi meciurile disputate în legătură cu pregătirea  şi desfăşurarea preliminariilor olimpice.

Istorie extrasa din cartea “Fotbalisti care au evoluat in Nationala Romaniei (1922 – 2006)“, scrisa de prof. Cornel Manolescu si prof. Nicolae Gont Topor in anul 2006. Pentru mai multe detalii, folositi datele din sectiunea Contact.